donderdag, juni 13, 2024
RegionieuwsStudio Oost WestUit de studio

Huisarts en geschiedenisliefhebber Jan Vandermeulen wint 10de Persprijs

Zaterdag reikte de Tieltse Perskring, de vereniging van journalisten uit de regio, haar driejaarlijkse Persprijs uit. De prijs wordt toegekend aan mensen die op een bijzondere wijze hebben bijgedragen aan de sociale en culturele samenleving. De eer ging deze keer naar huisarts Jan Vandermeulen. Kunstenaar Filip Santens uit Meulebeke mocht een eigen creatie ‘Tribune’ overhandigen.

Op de foto herkennen we de bestuursleden van de Tieltse Perskring, de kandidaten, kunstenaar Filip Santens en de vertegenwoordigers van het stadsbestuur van Tielt. (foto Radio Oost West)

Jan is gepassioneerd door de rijke geschiedenis van de stad Tielt. Hij was de drijvende kracht achter het plaatsen van de beelden van Olivier De Duivel, Tanneken Sconinx Stanislas Maczek en Briek Schotte. Hij verleende voorts zijn medewerking aan heemkundige publicaties en is de medestichter van de Stichting Jean Lemey. Samen met zijn vrouw Ann Callens schreef hij ‘Gas! Ieper 1915: de eerste gifgasaanval’. Een bekend gebeuren in de Eerste Wereldoorlog die haar beslissing had in Tielt.

De andere kandidaten waren Paul Bekaert (verdediger mensenrechten nationaal en internationaal), Noël Lievrouw (Torenvalk Tielt, Vorte Bossen Ruiselede en Baliekouter Wakken) en zuster Annemie Vandendriessche (inzameling voor gedetineerden en daklozen).

In het verleden werd de Persprijs uitgereikt aan het echtpaar André en Clara Beggia, Arseen Verbeke, Herman Verschelden, Mia Callewaert, Gasten Ameye, Wim Vanseveren, Els Maes, Patrick Acx en Bérenice Vanrenterghem.

foto KW.be

De uitreiking van de 10de Persprijs zal voor de Tieltse Perskring altijd een dubbele betekenis krijgen. Net die dag moest de vereniging afscheid nemen van collega en bestuurslid Marc Debruyne die een zware strijd tegen huidkanker verloor. De uitvaartplechtigheid vindt plaats op 2 juni om 11 uur in de parochiekerk van Pittem.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *