maandag, april 22, 2024

Over Radio Oost West

Radio Oost West is een regionaal radiostation dat uitzendt vanuit Tielt (106.5) en Wielsbeke (107.3), maar ook te beluisteren is op het internet via www.radiooostwest.be en diverse apps. Radio Oost West biedt familieradio met een ruim muziekaanbod. De focus ligt op lokale en regionale informatie. Lokale verenigingen zijn dan ook steeds we lkom in onze studio.

Radio Oost West is lid van de Vereniging Regionale Radio Omroepen, kortweg VRRO.

Omdat regionale radio’s enkel kunnen overleven door de financiële inbreng van reclame, kan je op Radio Oost West efficiënt adverteren tegen betaalbare prijzen. Het radiostation kan ook rekenen op de gewaardeerde medewerking van de gemeentebesturen van Wingene en Wielsbeke. Zie hier voor alle informatie.

Een rijke geschiedenis: van Molenland FM naar Radio Oost West

Radio Oost West zendt uit sinds 1 januari 2018. Daarvoor kon je op 106.5 FM luisteren naar Molenland FM, jouw gezellige familieradio voor de Tieltse regio.

Molenland FM vindt zijn oorsprong in een niet uit te roeien radiomicrobe van Eric Verhenne. Soms was die sluimerend, maar telkens flakkerde die weer op. Eric is een ex freelance medewerker van BRT West –Vlaanderen (nu Radio 2 West-Vlaanderen), maar stopte om beroepsredenen de samenwerking. Later werd hij gevraagd om een programma te maken bij Radio Alpine in Roeselare. Eric stemde in, maar dan wel onder een schuilnaam, Rik Van de Velde. Hij presenteerde er jaren live het zondagmiddagprogramma. Wegens andere drukke activiteiten in beroep (rechercheur gerechtelijke politie) en vrije tijd (o.a. voorzitterschap OCMW Wingene) werd het radiowerk stil gelegd.

Tot de Vlaamse Overheid een nieuw frequentieplan uitbracht waarbij radiofrequenties vrij kwamen. In dit plan werd aan Tielt de frequentie 106.5 toegekend. Daar op zond toen TopRadio en voorheen Vrije Radio Tielt uit.

Eric richtte op 25 mei 2003 samen met Gert Van de Steene de vzw ‘Radio Molenland’ op. Er werd een stevig dossier samengesteld en de nieuwkomer haalde op 19 december 2003 de erkenning binnen. Het nieuwe station kreeg een voor de hand liggende naam MolenlandFM. Eric werd verkozen tot voorzitter en afgevaardigd bestuurder, wat hij tot op vandaag nog is.

Men kon de apparatuur en de uitzendapparatuur van TopRadio Tielt overnemen. Na enkele proefuitzendingen ging de officiële zendvergunning in op donderdag 27 mei 2004. Op zondag 30 mei was er de eerste officiële verwelkoming door presentator Rik Vandevelde. Het eerste nummer op de radio was toen Atlantis van The Shadows. Rik luisterde vroeger regelmatig naar de zeezender waardoor het nummer spontaan heel wat herinneringen opriep.

Molenland FM was dus dertien jaar lang de regionale radio voor de regio. De studio verhuisde vanuit de gebouwen van café Het Molenhof naar het voormalige RVT in de Hoogweg in Wingene. Daar werd door de medewerkers van Molenland FM een nieuwe professionele studio gebouwd die vandaag gebruikt wordt door Radio Oost West.

In 2017 bepaalde de Vlaamse Overheid een nieuw frequentieplan. De vzw Radio Molenland haalde opnieuw de zendvergunningen binnen die ingingen op 1 januari 2018. Wegens de grote verruiming van het uitzendgebied werd door de vzw in samenspraak met de medewerkers gekozen voor een nieuwe naam: MolenlandFM werd Radio Oost West. We zenden namelijk uit over het volledige oosten van de provincie West-Vlaanderen.

Mede door de inzet van een ruim aantal bekwame medewerkers is Radio Oost West uitgegroeid tot een toonaangevend regionaal radiostation.