maandag, juli 22, 2024
Uit de studio

Wij steunen Oekraïne, samen met onze andere radio-collega’s

Op vrijdagochtend 4 maart om 8.45 uur zullen de radiostations van VRT, DPG Media, SBS maar ook een groot aantal lokale radio’s het nummer ‘Give Peace a Chance’ van John Lennon draaien. Ze sluiten zich hiermee aan bij een grote Europese actie. Zenders over heel Europa spelen dan dit nummer als een oproep voor vrede in Oekraïne.

Samen met de mediabedrijven VRT, DPG Media en SBS zetten wij onze schouders onder de steunactie van het Consortium 12-12 voor Oekraïne. Dat zijn zeven hulporganisaties: Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam-België, Plan International België, Rode Kruis-Vlaanderen, Croix- Rouge de Belgique en UNICEF België. Ze zijn bezorgd over de gevolgen van aanhoudend geweld voor de inwoners Oekraïne en willen financiële middelen inzamelen om humanitaire operaties te financieren.

De televisie- en radiozenders gaan een spot van 30 seconden uitzenden waarin ze oproepen om geld te storten voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Doneren kan via het 12-12 bankrekeningnummer BE 19 0000 0000 1212 en online via http://www.1212.be.

Give peach a chance

Op vrijdagochtend om 8.45 uur zullen ook wij op Radio Oost West het nummer ‘Give Peace a Chance’ van John Lennon draaien en sluiten op de manier aan bij een grote Europese actie. Collega-zenders over heel Europa spelen dan dit nummer als een oproep voor vrede. John Lennon schreef het in de zomer van 1969 als protestlied tegen de oorlog in Vietnam. In 1991 werd een aangepaste versie uitgebracht, toen naar aanleiding van het uitbreken van de Golfoorlog. En in 2022 herhaalt zich jammer genoeg de geschiedenis.

Met het geld voor ‘Oekraïne 12-12′ worden humanitaire operaties in Oekraïne gefinancierd, maar ook in de buurlanden waar talloze oorlogsvluchtelingen gestrand zijn. Bijna een miljoen mensen zijn het land al ontvlucht. Maar ook in Oekraïne zelf is hulp nodig. Er is nood aan onderdak, beschuttingsmateriaal, zuiver drinkwater, voedsel en gezondheidszorg. Ziekenhuizen dreigen zonder voorraad te vallen, en door de bombardementen moeten hospitalen steeds vaker hun werk noodgedwongen ondergronds verder zetten.