vrijdag, mei 24, 2024
Tijdslijn

Vandaag in de Tijdslijn: koning Albert I verongelukt in 1934 en Steven Bradbury wint goud … omdat de anderen vallen

Het zit vooraan in het nieuws van 17 februari 1934: ons land is in diepe rouw, koning Albert I is verongelukt in Marche-les-Dames. Hij werd 58. Hij was nochtans een ervaren alpinist en de rots van Marche-les-Dames kende hij op zijn duim. Niemand zag het ongeval gebeuren.  

Albert I was onze koning tijdens de Eerste Wereldoorlog. Terwijl de regering in Le Havre in ballingschap was, bleef koning Albert I bij zijn soldaten op enkele kilometers van het front in een villa in De Panne. Na de oorlog kreeg hij van de oud-strijders in Nieuwpoort naast de IJzer een monument om hem te gedenken en te eren. De koning ging de Vaderlandse geschiedenis in als koning-soldaat en koning-ridder. Zijn zoon Leopold volgde zijn vader Albert op als koning van ons land. 

lees verder onder de video

Steven Bradbury behaalt vandaag in 2002 de meest onverwachte gouden medaille in de geschiedenis van de sport. Het was meteen ook het eerste Olympisch goud voor Australië. 

De Australische Shorttrack-skater was de laatste man die overbleef nadat de Chinese schaatser Li Jiajun in de laatste bocht een massale val veroorzaakte. Steven Bradbury was de laatste van de groep en kon zo de valpartij ontwijken om als enige en dus ook als eerste over de finishlijn te komen. Hoewel dit zijn derde Olympische Spelen waren, was Bradbury nog nooit verder dan de kwartfinales van de 1.000m geraakt.  

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *