zondag, juni 16, 2024
Tijdslijn

Vandaag in 1985: vier Palestijnse terroristen kapen het Italiaanse cruiseschip Achillé Lauro

Ze doen dat voor de kust van Egypte in de Middellandse Zee. Ze willen de vrijlating van 50 Palestijnen in Israëlische gevangenissen. Het brein achter de kaping was Mohammed Abbu Abbas, gesteund door Yasser Arafat. 

De vier zwaar gewapende Palestijnse kapers vermoordden een dag later, op 8 oktober 1985, de 69-jarige Joods-Amerikaanse passagier Leon Klinghoffer. Ze gooiden hem in zijn rolstoel overboord. Leon en Marilyn Klinghoffer vierden met de cruise op de Achille Lauro hun 36e huwelijksverjaardag. Vier maanden na de moord op haar man stierf Marilyn Klinghoffer zelf aan kanker. Ze werd 59. De kapers stopten hun actie na twee dagen onderhandelen in ruil voor een vrije doorgang. De eis om de 50 Palestijnse gevangenen te bevrijden, lieten ze vallen. De vier kapers werden met een Egyptische vliegtuig naar Tunesië gevlogen, maar het werd onderschept door Amerikaanse gevechtsvliegtuigen.  

Over de kaping van vandaag 35 jaar geleden in 1985 werd ook een film gemaakt, genaamd Voyage of Terror: The Achille Lauro Affair.  

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *