maandag, juli 22, 2024
Tijdslijn

Vandaag in de Tijdslijn: opmerkelijke rondgang in 1775 voor de klokken van Kanegem

Experts van de Sint-Baafsabdij in Gent doen hun klokkentocht in Kanegem bij Tielt in West-Vlaanderen, vandaag in 1775. Waar wat is een klokkentocht? 

De inwoners op de buitenkanten van Kanegem klaagden dat ze de kerkklokken niet hoorden. Dat was wel belangrijk voor de dagelijkse gebedsmomenten, zoals het Angelus. De kerk van Kanegem behoorde toe aan de Gentse St-Baafsabdij. Het was die abdij die moest beslissen over meer klokken of nieuwe klokken in de kerk, en ze ook betalen. Dus kwamen de experts van Gent vandaag in 1775 op de uithoeken van de gemeente luisteren of ze de klokken konden horen. De inwoners kregen gelijk en mochten nieuwe én grotere kerkklokken in ontvangst nemen.