donderdag, juni 13, 2024
TijdslijnUit de studio

Vandaag in de Tijdslijn: Dennis Tito is de eerste toerist in de ruimte

Het is dag op dag 20 jaar geleden op 28 april 2001 dat Dennis Tito waarschijnlijk de gelukkigste man op aarde is. Hij was immers de eerste ruimtetoerist die met de Sojoez meevloog naar het ISS. Hij betaalde daarvoor 20 miljoen dollar om acht dagen te kunnen genieten van een vakantie aan boord van het Internationaal Ruimtestation. 

De Amerikaanse ruimtetoerist Dennis Tito had de vlucht eigenlijk geboekt voor het Russische ruimtestaton MIR. Maar dat kon niet meer, omdat Mir een maand voor zijn reis gecontroleerd werd vernietigd wegens te oud. Hij vloog dan maar mee met de Russiche Sojoez heen en terug naar het Amerikaanse ISS. De Nasa stelde een hele reeks voorwaarden: de toerist moest in de Sojoez-capsule slapen en mocht niet alleen door het ISS zweven. Wat hij kapotmaakte, moest hij ook vergoeden. En als hij onderweg iets opliep, kon hij geen claims indienen. 

Intussen zijn al zeven ruimtetoeristen op reis gegaan naar het ISS. De laatste was in 2009. De Iraans-Amerikaanse zakenvrouw Anousheh Ansari was de eerste vrouwelijke ruimtetoerist, in 2006 was dat.