vrijdag, mei 24, 2024
Tijdslijn

Vandaag in de Tijdslijn: de Moeder der Bommen in 2017

In 2017 dropt Amerika de zwaarste niet-nucleair bom die ze hebben. Het was een wraakactie op een doelwit van IS in het oosten van Afghanistan, omdat in dat gebied een week eerder een Amerikaanse soldaat was gesneuveld in gevechten met jihadisten. 

De GPS-geleide bom van 11 ton werd gedropt door een C-130-vrachtvliegtuig. De explosie veroorzaakte niet alleen een grote vernieliging, maar zoog ook alle zuurstof weg uit het gebied, waardoor strijders stikten die verscholen zaten in grotten of tunnels. Ook de mijnen die het diepe ondergrondste tunnelnetwerk beschermden, ontploften. De Moeder der Bommen, zoals die zwaarste bom ook wel wordt genoemd, werd tien jaar eerder in 2007 door het Amerikaanse leger in gebruik genomen, maar pas vandaag in 2017 voor de eerste keer in een oorlog gebruikt. De bom kan ook door een F16 worden gedropt.