vrijdag, mei 24, 2024
Tijdslijn

Vandaag in de Tijdslijn: 10 Belgische para’s vermoord in Ruanda

Het zit vooraan in nieuws in 1994: 10 Belgische para’s vermoord in Ruanda. Dat was uit weerwraak voor de raketaanval van een dag eerder op het vliegtuig met twee Afrikaanse presidenten. Het ging om Haby-a-ri-mana van Rwanda en N-tar-ya-mira van Burundi.  

De 10 Belgische para’s moesten de begeleiding van de eerste minister van Ruanda verzorgen. Maar ze werden omsingeld door Rwandese militairen. Op bevel van hogerhand moesten ze hun wapens afgeven om over hun vrijlating te kunnen onderhandelen. Na hun aankomst in het militaire kamp in Kigali werden ze doodgeslagen met de kolf van een geweer. Meteen werden alle Belgen ter plekke geëvacueerd en volgde de volledige terugtrekking van alle paracommando’s.