donderdag, juni 13, 2024
TijdslijnUit de studio

Vandaag in de Tijdslijn: VS start oorlog tegen Irak in 1991

Het is vandaag 30 jaar geleden op 24 februari 1991 dat de Verenigde Staten met een grondoffensief op land, op zee en in de lucht beginnen tegen Irak. Irak zette daarop oliebronnen in Koeweit in brand. Operatie ‘Dessert Sable’ volgde op ‘Dessert Storm’, die een een maand eerder al begon, half januari, met alleen luchtbombardementen, nadat Irak de kans had gekregen om vrijwillig uit Koeweit te vertrekken. Ook België deed mee, omdat de Verenigde Naties de Golfoorlog goedkeurde. 

Vier dagen later, op 28 februari 1991, trok Saddam Hoessein zijn troepen terug uit Koeweit. Irak bezette Koeweit al een half jaar sinds de zomer van 1990. Irak beschuldigde Koeweit ervan dat het de grens tussen de twee landen had geschonden. Koeweit boorde naar oliebronnen aan de grens met Irak, maar dan wel schuin naar beneden, dus eigenlijk in het grondgebied van Irak. Bovendien produceerde Koeweit ook te veel olie, nl. 40% meer dan het door de OPEC voor Koeweit vastgestelde quotum. Door te veel olie op de markt, zakte de olieprijs, waardoor Irak inkomsten misliep. De Amerikaanse aanwezigheid in Saoedi-Arabië zette voor de moslimextremisten de deur open om met groeperingen zoals Al Qaida zich te keren tegen de Verenigde Staten. 9/11 vond daar in de Golfoorlog van 1991 zijn oorsprong. 

De Golfoorlog werd gekenmerkt door het eerste gebruik van livebeelden van de frontlinie, uitgezonden door vooral toen de gloednieuwe nieuwszender CNN. De oorlog kreeg de bijnaam Video Game War wegens de dagelijkse uitzending van beelden vanuit de Amerikaanse bommenwerpers tijdens Operation Desert Storm.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *