donderdag, juni 13, 2024
Tijdslijn

Vandaag in de Tijdslijn: pedagoge Marie Montessori opent in 1907 haar eerste school

Vandaag in 1907 opent de Italiaanse pedagoge Maria Montessori haar eerste school.

“Leer mij het zelf te doen.”

Bovenstaande quote is heel kort samengevat de visie van het montessorionderwijs. Die visie bestaat erin dat peuters en kleuters al heel vroeg de energie en de drang hebben om zichzelf te motiveren en zo zichzelf te ontwikkelen en te leren. Dat zie je aan de spontane belangstelling die kinderen hebben.

De interesses verschillen wel van kind tot kind en veranderen ook wel per leeftijd. Dit betekent dat kinderen in korte of lange perioden ontvankelijk zijn voor bepaalde leergebieden. Als het kind zich in zo’n periode bevindt, is het dus in staat om zeer intensief te leren. Het is de taak en de deskundigheid van de leraar om het juiste materiaal in de juiste omgeving aan het kind aan te bieden.

Leraren op een montessorischool zijn speciaal hiervoor opgeleid naast hun gewone lerarenopleiding.

Kom alles te weten over 6 januari vanaf 17 uur op Radio Oost West in de Tijdslijn via 106.5 (Tielt), 107.3 (Wielsbeke) of via de app RadioBelgium op jouw smartphone en radiooostwest.be.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *