Vandaag in de Tijdslijn: eerste autoloze zondag in 1973 vanwege de oliecrisis

Op 18 november 1973 vindt de eerste autoloze zondag plaats in ons land wegens de oliecrisis. Dat was het opzettelijk dichtdraaien van de oliekraan in het Oosten als boycot om de olieprijs te doen stijgen in de Westerse landen. 

In die wintermaanden van eind 1973 en begin 1974 waren er zes autoloze zondagen. Eerder waren er in ons land al eens autoloze zondagen geweest naar aanleiding van de Suezcrisis in 1956. Dat was een conflict over het bezit en de toegang van het Suezkanaal dat tot een oorlog leidde in de Sinaï tussen Egypte enerzijds en Israël, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk anderzijds. Nu worden er bijna jaarlijks autoloze of autovrije zondagen georganiseerd in steden zoals Brussel, Brugge, Lier, Mechelen, Antwerpen en Gent. 

Hoe zo’n eerste autoloze zondag van vandaag in 1973 eruit zag, kan je hieronder bekijken.

3 reacties op “Vandaag in de Tijdslijn: eerste autoloze zondag in 1973 vanwege de oliecrisis

 • juni 1, 2021 om 2:44 pm
  Permalink

  Beste redactie, hierbij een reactie op jullie artikel “Vandaag in de Tijdslijn: eerste autoloze zondag in 1973 vanwege de oliecrisis”, wisten jullie dan niet dat de allereerste autoloze zondag bijna twintig jaar eerder heeft plaatsgevonden, nl op 25 november 1956. Mijn moeder moest die dag bevallen en er was afgesproken met de buren dat zij haar naar de kraamkliniek zouden brengen, wat niet is kunnen doorgaan gezien de autoloze zondag, en we uiteindelijk beroep hebben moeten doen op een taxi.
  Hopelijk appreciëren jullie mijn bijdrage om correctie informatie de wereld in te sturen.
  Met vriendelijke groeten.

  Beantwoorden
  • juni 5, 2021 om 1:04 pm
   Permalink

   Dag Roger, bedankt voor jouw reactie! Het klopt dat er inderdaad al eerder autoloze zondagen waren. In de jaren 50 was dit door de Cuezcrisis. Die in de jaren 70 waren er echter vanwege de oliecrisis. We maken hier in ons bericht ook een duidelijk verwijzing naar. Bedankt voor jouw bijdrage! Laat gerust ook even weten wat je van de Tijdslijn vindt 🙂 gr Andries

   Beantwoorden
 • november 3, 2022 om 4:52 pm
  Permalink

  1e autoloze zondag was op 4 november 1973. Dat weet ik nog goed, omdat wij met de band een optreden hadden op zaterdag 3 november en wij op tijd, dus voor 03 uur ’s nachts 4 november binnen moesten zijn. Ons optreden in Beverwijk, die tot 01 uur ’s nachts gepland was, werd vervroegd afgebroken om op tijd thuis te zijn in Zoetermeer, Den Haag en Dordrecht. Onze muzikanten kwamen uit diverse regio’s.
  Die nacht waren er 3 of 5 ongelukken op de weg gebeurd met dodelijke afloop, vanwege de stress om op tijd binnen te zijn.
  Het is vandaag 3 november dus 49 jaar geleden dat dit plaats gevonden heeft.
  Achteraf gezien, allemaal voor niets.

  Beantwoorden

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *