Vandaag in de Tijdslijn: eerste autoloze zondag in 1973 vanwege de oliecrisis

Op 18 november 1973 vindt de eerste autoloze zondag plaats in ons land wegens de oliecrisis. Dat was het opzettelijk dichtdraaien van de oliekraan in het Oosten als boycot om de olieprijs te doen stijgen in de Westerse landen. 

In die wintermaanden van eind 1973 en begin 1974 waren er zes autoloze zondagen. Eerder waren er in ons land al eens autoloze zondagen geweest naar aanleiding van de Suezcrisis in 1956. Dat was een conflict over het bezit en de toegang van het Suezkanaal dat tot een oorlog leidde in de Sinaï tussen Egypte enerzijds en Israël, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk anderzijds. Nu worden er bijna jaarlijks autoloze of autovrije zondagen georganiseerd in steden zoals Brussel, Brugge, Lier, Mechelen, Antwerpen en Gent. 

Hoe zo’n eerste autoloze zondag van vandaag in 1973 eruit zag, kan je hieronder bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *