donderdag, juni 13, 2024
Tijdslijn

Vandaag 100 jaar geleden: graf Toetanchamon wordt ontdekt

Het is vandaag bijna 100 jaar geleden in 1922 dat het graf van Toetanchamon wordt ontdekt in Luxor. Het is de Britse archeoloog Howard Carter die het graf van de Egyptische farao ontdekt. Het graf werd pas 3,5 maand later op 16 februari 1923, geopend. 

Toetanchamon werd 1333 jaar voor Christus geboren en was vermoedelijk 19 toen hij overleed. Lang heerste er een zogenaamde vloek over het graf omdat kort na de ontdekking van zijn graf mensen overleden die in het graf waren geweest. Met de wetenschap van nu weten we dat bacteriën en schimmels zich 3000 jaar lang hadden verzameld in het opgesloten graf. De onhygiënische omstandigheden waren wellicht de oorzaak van ziektes en dus ook van doden. Het graf en de meer dan 3000 kunstvoorwerpen waren nog vrijwel ongeschonden.  

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *