maandag, juli 22, 2024
CoronaStudio Oost WestUit de studio

Mondmasker verplicht in onze regio vanaf donderdag 30 juli

De 16 burgemeesters van de Midwest-regio (Ardooie, Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lichtervelde, Meulebeke, Moorslede, Oostrozebeke, Pittem, Roeselare, Ruiselede, Staden, Tielt, Wielsbeke en Wingene) kwamen extra coronamaatregelen overeen. Ze kregen daarvoor het fiat van de gouverneur. Een van de nieuwe maatregelen is dat je altijd verplicht een mondmasker op zak moet hebben als je je op openbaar domein begeeft. De maatregelen gaan donderdag 30 juli al in.

Het gaat in de regio Midden-West-Vlaanderen niet echt de goede kant uit met de cijfers en dat noopte de 16 burgemeesters om in overleg eenvormige maatregelen uit te vaardigen om het coronavirus zo adequaat mogelijk te bestrijden.

“Eenvormigheid van en duidelijkheid over de coronamaatregelen zijn noodzakelijk. Daarom stemden wij als Midwest-burgemeesters bovenop de federaal opgelegde maatregelen, enkele extra maatregelen op elkaar af. Die gelden vanaf donderdag 30 juli in de hele zone.”

Roeselaarse burgemeester Kris Declercq

Overal een mondmasker op zak

Op het hele openbaar domein is iedereen boven de 12 jaar verplicht een mondmasker of een alternatief in stof op zak te hebben.

Dragen van mondmasker verplicht

Bovenop de mondmaskerplicht die we al kenden is het nu in de 16 gemeenten ook verplicht om er eentje te dragen in alle wachtrijen van handelszaken, openbare infrastructuren of evenementen. Ook in publieke ruimtes, parkings van supermarkten, winkel- en tuincentra, woonzorgcentra, ziekenhuizen, sportcentra, zwembaden en de recyclageparken geldt die verplichting.

Er zijn uitzonderingen. Iemand die aan het sporten is, hoeft er geen te dragen. Ook voor wie over een medisch attest beschikt of een zwaar beroep uitoefent, wordt vrijgesteld van de mondmaskerplicht.

Sportactiviteiten zonder toeschouwers

Sportactiviteiten mogen blijven plaatsvinden, maar zowel indoor als outdoor moet dit gebeuren zonder toeschouwers. De noodzakelijke begeleiders mogen wel aanwezig zijn. Groepskleedkamers en gemeenschappelijke douches zijn gesloten.

Registratieplicht voor evenementen

De registratieplicht die nu al geldt in de horeca wordt ook doorgetrokken naar de evenementen. Mondmaskers zijn er verplicht, behalve bij het eten en drinken. De burgemeester moet ook de goedkeuring geven voor een event. Evenementen van meer dan 100 aanwezigen zijn sowieso verboden. Ook occasionele markten zoals rommelmarkten zijn verboden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *